DOLAR 32,4376
EURO 34,7909
ALTIN 2452,239
BIST 9919,99
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara °C

Anne Baba Seminerleri – 2

Anne Baba Seminerleri – 2
REKLAM ALANI
07.08.2020
2.481
A+
A-

ANNE BABA SEMİNERLERİ – 2

———

8 Ağustos 2020 Cumartesi günü (yarın) yapılacak 3. seminerimize katılım linki almak için lütfen dernek@cigdemim.org.tr adresine isim, telefon ve e-posta bilgilerinizi içeren bir ileti gönderiniz.

———

Çiğdemim Derneği’mizin düzenlediği ve Agrega Danışmanlık’tan Psikolojik Danışman Özge Tecelli’nin verdiği 4 oturumdan oluşan seminerler serisinin ikincisini 6 Ağustos 2020’de (dün akşam) gerçekleştirdik. Bu seminerin konusu “ÇOCUKLAR NE İSTER, ANNE BABALAR NE YAPAR”dı.

Adeta bir aile toplantısı gibi sıcak ve samimi bir şekilde başlayan ve sonuna kadar aynı güzellikte devam eden bu ikinci oturumda, Özge Tecelli sorduğu sorularla katılımcıların da konuya dahil olmalarını, dolayısıyla biraz daha kaynaşmalarını sağladı.

Bu bağlamda ilk soru “Çocuklarınızın nasıl olmasını istersiniz”di.

Buna “Etikleri olan, mutlu, sorumluluk sahibi, sevgi dolu, doğa ve hayvan sevgisi olan, azimli” gibi çok çeşitli cevaplar verildi.

Bir sonraki soru ise şuydu: “Gözlemlediğiniz kadarıyla, hata yapan çocuğa anne babalar nasıl davranıyor?”

Katılımcılar bu soruya da “Azar, dayak, çekiştirme, başkalarıyla kıyaslama” gibi cevaplar verdiler.

Daha sonra Özge hanımın “CESARETLENDİRME”nin ön koşulu olan ve mutlaka karşılanması gereken 4 temel duygunun, yani AİT, YETERLİ, DEĞERLİ ve CESUR hissetmenin önemini vurgulamasını takiben, Sayın Tecelli bugünün küçüğü ve yarının yetişkininin hayatla mücadelesiyle ilgili çok önemli bir konuya daha değindi.

Küçükken bisiklete binmek, yüzmek gibi yeni aktiviteleri öğrendiğimiz süreçte karşılaştığımız zorluklarla baş etme yöntemimizle, bugün yetişkinken karşılaştığımız güçlüklerle mücadele ve baş etme yöntemimizin birebir aynı olduğunu, dolayısıyla küçükken bize o zorluklarda yardımcı olan kişinin aslında çok değerli bir şey yaptığını, bize sorun çözümü konusunda yol gösterdiğini belirtti. Ayrıca umut aşılamanın da çocuklar için çok önemli olduğunu belirterek, bir çocuğun kendi geleceğinden umutlu olmasının, akademik alanda öğrenmesi ve başarısı üzerinde çok olumlu etkileri olacağını söyledi.

Seminerin ilerleyen dakikalarında Özge hanım, yukarıda bahsi geçen 4 temel duygu ihtiyacının karşılanmaması durumunda çocukların nasıl davranabileceklerine dair çok değerli ipuçları verdi. Örneğin, aidiyet hissetmeyen bir çocuğun dikkat çekmek için aşırı davranışlarda bulunacağını ya da kendini yeterli hissetmeyen bir çocuğun sürekli inatlaşacağını, bir güç savaşına gireceğini anlattı. Bu tavırları dikkatle izlediğimiz takdirde de çocuğumuzun aslında neye ihtiyacı olduğunu rahatlıkla anlayabileceğimizi ve hemen çözüm üretebileceğimizi söyledi.

Çocuğumuzu cesaretlendirirken güçlü yanlarına odaklanmamız gerektiğini vurgulayan Özge hanım, onun olumlu yönlerini not etmemizi ve zaman zaman bu notları okumamızı önerdi. Bu şekilde, aniden gelişen bir kriz sırasında bu notları hatırlamamızın daha kolay olacağını söyledi.

Katılımcılara bir de ödev veren Tecelli, seminer sonunda katılımcıların yorum, soru, yaşanmışlıklarını iletmelerini rica etti ve her yeni oturumda bizleri daha da içine alan bu seminerler serisinin ikincisi de karşılıklı güzel dileklerle sonlandı. Sayın Özge Tecelli’ye aktardığı değerli ve çok faydalı bilgiler için teşekkür ederiz.

Elvan AKBAY – Çiğdemim Derneği YK Üyesi

REKLAM ALANI