DOLAR 34,8002
EURO 36,6999
ALTIN 2956,457
BIST 10081
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara °C

DERNEK TÜZÜĞÜMÜZ

Dernek Tüzüğünü PDF formatında indirebilirsiniz:  Dernek Tuzugu-2017

ÇİĞDEM EĞİTİM,ÇEVRE VE DAYANIŞMA DERNEĞİ

Dernek Kod No : 06-51-095

 TÜZÜK

  Madde 1

Derneğin adı “Çiğdem Eğitim, Çevre ve Dayanışma Derneği”‘dir. Kısaca  ÇİĞDEMİM  olarak anılacaktır.

Madde 2

Derneğin merkezi Ankara’dadır. Derneğin şubesi yoktur. Dernek amblemi beyaz zemin üzerinde,sarı-yeşil çiğdem çiçeğidir. Etrafında derneğin adı ve kuruluş tarihi yer almaktadır. Amblem aşağıdaki gibidir.

Madde 3

Dernek, Atatürk ilke ve devrimleri ile gerçekleşmiş olan hakların korunması, geliştirilmesi, yaygınlaştırılması ve çağdaş eğitim yolu ile çağdaş insan ve çağdaş topluma ulaşılması amacını güder. Örgütlü toplum oluşturulması için çalışır. Komşuluk ilişkilerinin ve dayanışmanın geliştirilmesini hedefler.

Derneğin amacı, Çiğdem Mahallesi’nin çağdaş kent gereklerine uygun alt yapı ve çevre düzenlemelerine yardımcı olmak için gerekli girişimlerde bulunmak; mahalledeki kurulmuş ve kurulacak eğitim ve sağlık kuruluşlarının yapımı, korunması ve donatılması konusunda destekte bulunmak, mali imkan yaratılması için gerekli çalışmaları yürütmek; mahalle gençlerinin boş zamanlarını değerlendirmelerine dönük hizmetlere öncülük etmek ve katkı sağlamak, gerektiğinde Mahalle Muhtarlığı ile bu amaçlara dönük işbirliği yapmak, kültür ve sanat etkinlikleri düzenlemektir. Bu doğrultuda aşağıdaki etkinlik ve işleri yapar.

  1. Amaç ve çalışma konularını gerçekleştirecek mali kaynaklar sağlar: Bu amaçla, ortaklıklar, iktisadi işletmeler ve kooperatifler kurar.
  2. Konferanslar, sempozyumlar, paneller, açık oturumlar, forumlar ile fuarlar, sergiler, kermesler, konser ve spor yarışmaları, şenlikler düzenler.
  3. Dernek içinde oluşturulacak çalışma grupları ya da uzman ve danışmanlar aracılığı ile amaç ve çalışma konularında incelemeler ve araştırmalar yapar.
  4. Yerleşim yeri ile amaç ve çalışma konuları için gerekli arsa, bina, kamp, lokal, sosyal tesisler gibi taşınmaz malları alır, kiralar, kiraya verir, bu amaçla her türlü inşaat yaptırır; taşınır mallr, menkul değerler ve haklar alır.
  5. Broşür, katolog, bülten, dergi, gazete ve kitaplar yayınlar, internet, kablo, radyo ve televizyon gibi iletişim imkanlarını kullanır.
  6. Yurt içi ve dışında her türlü geziler düzenler.
  7. Her türlü hediyelik, tanıtıcı ve eğitici eşyalar yaptırır, dağıtır ve satar.
  8. Yardım toplama kanunu ile tüzük hükümlerine uygun olarak bağış ve yardım alır; bağış ve yardımda bulunur, burs verir.
  9. Amaç ve çalışmalarını gerçekleştirmek için yönetmelikler hazırlar.
  10. Doğal varlıkların, insan sağlığının, yeşil alanların, toprak ve ormanların korunması ve geliştirilmesi; Doğanın sahiplerinden hayvanların korunması ve dengenin sağlanması konularında çalışmalar yapar.
  11. Tarihi ve kültürel değerlerimizin korunmasına ilişkin çalışmalar yapar, ilgili kurum ve kuruluşlarla gerektiğinde işbirliğine gider.
  12. Yasal bildirimlerde bulunmak koşuluyla, yabancı ülkelerdeki dernek ve kuruluşların üyelerini Türkiye’ye çağırabilir ya da yabancı kuruluşların çağrılarına uyarak üyelerini ve temsilcilerini yutdışına göncerebilir.
  13. Milli ve dini bayramlarda o günün anlam ve önemini vurgulayacak etkinlikler düzenler. ( Bayramlaşmalar, toplu ziyaretler, toplantılar, fener alayı gibi)
  14. Doğal afetler, hastalık, ölüm gibi durumlarda kültürel ve sosyal dayanışmayı sağlayıcı etkinliklerde bulunmak.
  15. Yasa tasarıları geliştirmek ve bunları gerekli yerlere iletmek.
  16. Sağlıklı yaşam felsefesi kapsamında spor etkinlikleri gerçekleştirir. Çeşitli branşlarda sportif çalışmalar yürütür. Spor kulübü ve izcilik kulübü kurar.
  17. Yaşam Boyu Eğitim felsefesine yönelik etkinlikler gerçekleştirmek.
  18. Bilinçsiz tüketim alışkanlıklarının giderilmesine yönelik çalışmalar yapmak.
  19. Mahallemizdeki ve çevremizdeki ticari kuruluşlarla; Tüketiciye sağlıklı ve kaliteli hizmet verilmesi konusunda işbirliği yapmak ve bu konuda uyarıcı / önleyici çalışmalar gerçekleştirmek.
  20. Gençlerin Dernek çalışmalarına katılımını ve gençlerin STK’larda aktif olarak çalışmalarını sağlamak amacıyla çalışmalar ve etkinlikler yürütür. Mahalle gençlerinin, kendilerini geliştirmelerini sağlamak amacıyla, ulusal ve uluslararası ölçekte yapılacak etkinliklere/çalışmalara katılımlarına yardımcı olur, gençler için staj ve iş olanaklarını araştırır ve gerektiğinde bu konuda aracılık eder ve çalışmalar yürütür.
  21. Müziğin her alanında çalışmalar yapar. Çocuk, genç ve yetişkinlere yönelik müzik çalışmaları yapar. Korolar kurar. Bu alanda ulusal ve uluslararası kuruluşlarla işbirliği yapar ve projeler yürütür.
  22. Semt sakinlerine yönelik hizmet vermek amacıyla kütüphane oluşturur. Evlere ödünç kitap hizmeti verir.
  23. Mahalle sakini öğrencilerin eğitimlerine destek olur. Bu amaçla her türlü yardım toplar ve belirlenen öğrencilere destekte bulunur.
  24. Mahalle Muhtarlığı, belediyeler, eğitim öğretim kurumları ve diğer kurum-kuruluşlar ile bu amaçlara dönük işbirliği yapmak,
  25. Her alanda üretimin teşvikini, bilgi ve becerilerin ortaya konmasını ve paylaşılmasını destekler. Bu amaçla bölgesel, ulusal ve uluslararası projeler hazırlar ve uygular.
  26. Mahallede bulunan engelli, yaşlı ve yoksulların tespit edilmesi, ihtiyaçlarının belirlenmesi ve bu dezavantajı kesime yönelik kültürel-sosyal etkinlikler ve çalışmalar yürütülmesi, projeler geliştirilmesi için çalışmalar yürütür.

 Madde 4

Kurucu üyeler aşağıdadır:

Selma Aksoy,Pervin Ersöz,Hayriye Akın,Hayrünisa Nara,Fatih Fethi Aksoy,Vasıf Berik,E. Ümit Seviğ, M. Vecdi Seviğ

Gülten Camcı, Beyhan Zülaloğlu, Tülay Korkmaz, H.Ferit Uyar.

Madde 5

Dernekte ASİL üyelik ve ONUR üyeliği olmak üzere iki tür üyelik mevcuttur.

  1. ASİL ÜYELİK;

Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip ve Dernek Tüzüğü’nde belirtilen amaçlara destek verebilecek olanlar, Dernekler Kanunu’nun ilgili maddelerinde belirtilen sürekli ve süreli hak yoksunluğu veya hak sınırlaması kapsamında kalmamak koşulu ile derneğe üye olabilir. Türkiye’de yerleşme hakkına sahip olan yabancı gerçek kişiler, karşılıklı olmak koşulu ile üye olabilirler.

Dernek Yönetim Kurulu üyelik için yapılan yazılı müracaatları en çok otuz gün içinde üyeliğe kabul veya isteğin reddi şeklinde karara bağlayıp sonucunu müracaat sahibine yazı ile duyurmak zorundadır. Hiç kimse üye olmaya zorlanamaz.

Hiç kimse dernekte üye kalmaya zorlanamaz. Her üye istifa hakkına sahiptir. Üyenin istifa dilekçesiyle Yönetim Kurulu’na ulaştığı anda çıkış işlemi sonuçlanmış olur. 3 yıl aidatını ödemeyen üyenin üyeliği Yönetim Kurulu kararıyla silinir.

ONUR ÜYELİĞİ :

Dernek Tüzüğüne göre asil üyelik sıfatı olmayan Derneğe MADDİ veya MANEVİ büyük yararları ve katkıları olan kişilerdir. Yönetim Kurulu teklifi ve Genel Kurul onayı ile belirlenirler. Derneğin kurucu üyeleri aynı zamanda Onur üyesidirler. Onur üyeleri derneğin tüm etkinliklerine katılır ve söz hakkı kullanabilirler, ancak oy kullanamazlar.Onur üyelerinde Türk vatandaşı olmak şartı aranmaz.

Madde 6

Hiç kimse dernekte üye kalmaya zorlanamaz. Her üye istifa hakkına sahiptir. Üyenin istifa dilekçesiyle Yönetim Kurulu’na ulaştığı anda çıkış işlemi sonuçlanmış olur.

Madde 7

Üyelerin üyelik kayıtları aşağıdaki durumlarda, gerekli işlemlerin yapılmasından sonra Dernek Yönetim Kurulu’nca silinir:

1.Üç yıl üstüste üyelik aidatını ödemeyenler,

2.Derneğin tüzüğüne, Genel Kurul kararlarına uymadığı belirlenenler,

3.Derneklere üye olma hakkını sürekli veya süreli olarak kaybedenler.

Dernekle ilişkinin kesilmesini gerektiren fiil ve hareketlerin belirlenmesi durumunda Yönetim Kurulu durumu bir raporla tespit eder ve üyelikten çıkartma kararı vererek üyeye tebliğ eder.  Üye bu karara itiraz edebilir. Bu takdirde nihai karar ilk Genel Kurul toplantısında alınır. Bu toplantıya üyeliğine son verilen üye ancak dinleyici olarak katılabilir. Genel Kurul karar verirse, savunması dinlenir.

Madde 8

Dernek üyeleri eşit haklara sahiptir. Her üyenin Genel Kurul’da bir oy hakkı vardır. Üye oyunu bizzat kullanmak zorundadır.

Madde 9

Derneğin organları aşağıda gösterilmiştir:

1.Genel Kurul

2.Yönetim Kurulu

3.Denetleme Kurulu

Madde 10

 Genel Kurul, dernek tüzüğüne göre Genel Kurul’a katılma hakkı bulunan üyelerden oluşur.

Madde 11

Genel Kurul her yıl Ocak ayı içerisinde Yönetim Kurulu’nca belirlenecek gün, yer ve saatte toplanır.

Olağan toplantı dışında Genel Kurul, Yönetim veya Denetleme Kurulu’nun gerekli gördüğü hallerde veya dernek üyelerinden beşte birinin yazılı isteği üzerine olağanüstü toplanır.

Genel Kurul toplantıya Yönetim Kurulu’nca çağırılır.

Denetleme Kurulu’nun veya dernek üyelerinden beşte birinin yazılı isteği üzerine Yönetim kurulu Genel Kurul’u bir ay içerisinde toplantıya çağırmazsa, Denetleme Kurulu veya toplantı isteğinde bulunan üyelerden birinin müracaatı üzerine mahalli sulh hukuk hakimi duruşma yaparak dernek üyeleri arasından üç kişilik bir heyeti Genel Kurulu toplantıya çağırmakla görevlendirir.

Madde 12

Yönetim Kurulu dernek tüzüğüne göre Genel Kurul’a katılma hakkı bulunan üyelerin listesini düzenler. Genel Kurul’a katılacak üyeler en az onbeş gün önceden günü saati yeri ve gündemi bildirilerek toplantıya çağrılırlar. Bu çağrıda çoğunluk sağlanamaması sebebiyle toplantı yapılamazsa ikinci toplantının hangi gün yapılacağı belirtilir. İlk toplantı günü ile ikinci toplantı arasında bırakılacak zaman bir haftadan az olamaz.

Madde 13

Genel Kurul toplantıları dernek merkezinin bulunduğu Ankara’dan başka bir yerde yapılamaz.

Madde 14

Genel Kurul, dernek tüzüğüne göre, Genel Kurul’a katılma hakkı bulunan üyelerin yarısından bir fazlasının katılmasıyla toplanır.

İlk toplantıda yeter sayı sağlanamazsa ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak bu ikinci toplantıya katılan üye sayısı dernek Yönetim ve Denetleme kurulları üye tamsayısı toplamının iki katından az olamaz.

Madde 15

Dernek Genel Kurul toplantıları belirtilen gün, saat ve yerde yapılır.

Toplantıya katılacak üyeler Yönetim Kurulu’nca düzenlenen listedeki adları karşısına imza koyarak toplantı yerine girerler.

  1. Maddede belirtilen tamsayı sağlanmışsa durum bir tutanakla tesbit edilir ve toplantı Yönetim Kurulu Başkanı veya görevlendireceği Yönetim Kurulu üyelerinden biri tarafından açılır.

Açılıştan sonra toplantıyı yönetmek üzere bir başkan ve yeteri kadar başkanvekili ile katip seçilir.

Toplantının yönetimi Genel Kurul Başkanı’na aittir. Katipler toplantı tutanağını düzenler ve başkanla birlikte imzalarlar.

Toplantı sonunda bütün tutanak ve belgeler Yönetim Kurulu’na verilir.

Madde 16

 Genel Kurul toplantısında yalnız gündemde yer alan maddeler görüşülür. Ancak toplantıda hazır bulunan üyelerin en az onda biri tarafından görüşülmesi istenen konuların gündeme alınması zorunludur.

Madde 17

Aşağıda yazılı hususlar Genel Kurul tarafından görüşülüp karara bağlanır.

1.Dernek organlarının seçilmesi,

2.Dernek tüzüğünün değiştirilmesi,

3.Yönetim ve Denetleme Kurulları raporlarının görüşülmesi, Yönetim Kurulu’nun ibra edilmesi,

4.Yönetim Kurulu’nca hazırlanan bütçenin, görüşülüp aynen veya değiştirilerek kabul edilmesi,

5.Dernek için gerekli taşınmaz malların satın alınması veya mevcut taşınmaz malların satılması hususunda Yönetim Kurulu’na yetki verilmesi,

6.Yönetim Kurulu’nca dernek çalışmaları ile ilgili olarak hazırlanacak yönetmelikleri inceleyip aynen veya değiştirerek onaylamak,

7.Derneğin feshedilmesi,

8.Yönetim Kurulu’nca gösterilen diğer teklifleri inceleyip karara bağlamak.

Madde 18

Oylar gizli veya açık olarak belirlenir. Gizli oylar, Yönetim Kurulu tarafından mühürlenmiş kağıtların veya oy pusulalarının üyeler tarafından gereği yapıldıktan sonra mühürlenmiş veya içi boş bir kaba atılması ile toplanan ve oy vermenin bitiminden sonra açık dökümü yapılarak belirlenen oylardır.

Açık oylamada ise Genel Kurul Başkanı’nın belirteceği yöntem uygulanır.

Tüzükte başkaca bir çoğunluk gösterilmemişse geçerli oyların yarıdan bir fazlasına erişen aday veya öneri kazanmış veya kararlaştırılmış olur.

Madde 19

Yönetim Kurulu yedi asil ve yedi yedek üye olarak Genel Kurul tarafından gizli oyla seçilir. Asil üyelerde boşalma olduğu takdirde yedek üyelerin göreve çağırılması zorunludur.

Genel Kurul tarafından seçilen Yönetim Kurulu ilk toplantısında kendi arasında görev dağılımı yaparak bir başkan, bir başkan yardımcısı, bir sekreter ve bir sayman seçer.

Yönetim Kurulu ayda en az bir defa başkan veya başkan yardımcısının daveti ile toplanır.

Yönetim Kurulu üye tamsayısının salt çoğunluğu ile toplanır ve kararlar toplantıya katılan üyelerin çoğunluğu ile alınır. Mazeretsiz olarak üst üste üç toplantıya katılmayan üye Yönetim Kurulu kararıyla görevinden istifa etmiş sayılır.

Yönetim Kurulu aşağıdaki hususları yerine getirir:

1.Derneği temsil etmek veya bu hususta bir veya birkaç üyeye yetki vermek,

2.Derneğin gelir, gider hesaplarına ilişkin işlemleri yapmak ve gelecek döneme ait bütçeyi hazırlayarak Genel Kurul’a sunmak,

3.Derneğin çalışmaları ile ilgili yönetmelikleri hazırlayarak Genel Kurul’un onayına sunmak,

4.Genel Kurul’un yetkisi ile taşınmaz mal satın almak, derneğe ait taşınır ve taşınmaz malları satmak, bina veya tesis inşa ettirmek, devlet tahvili, hazine bonosu veya her nevi tahvil veya hisse senedi almak,

5.Kira sözleşmesi yapmak, dernek lehine rehin, ipotek veya aynı haklar tesis ettirme,

6.Derneğin amaçlarını gerçekleştirmek için her çeşit kararı almak ve uygulamak,

7.Her faaliyet yılı sonunda derneğin yıllık bilanço ve Yönetim Kurulu çalışmalarını açıklayan raporunu düzenlemek, Denetleme Kurulu’na sunmak,

8.Bütçedeki fonlar ve maddeler arasında aktarmalar yapmak,

9.Derneğe üyeliği teklif edilenlerin kabul veya reddi hakkında karar vermek,

  1. Gerektiğinde üyelere yazılı ihtarda bulunmak, Genel Kurul ve Yönetim Kurulu kararlarına uymayanların üyeliğine son vermek.

Madde 20

Yönetim Kurulu üye sayısı boşalmalar sebebiyle yedeklerin de getirilmesinden sonra üye tam sayısının yarısından da aşağı düşerse, Genel Kurul mevcut Yönetim Kurulu üyeleri veya Denetleme Kurulu tarafından bir ay içinde toplantıya çağrılır. Çağrının yapılmaması halinde dernek üyelerininin birisinin başvurması üzerine mahallin sulh hakimi duruşma yaparak dernek üyeleri arasından seçeceği üç kişiyi bir ay içinde Genel Kurul toplamakla görevlendirir.

Madde 21

Denetleme Kurulu üç asil, üç yedek üyesi Genel Kurul tarafından seçilir.

Denetleme Kurulu’nun Görevleri

1.En geç altı ayda bir ve belirsiz zamanlarda derneğin bütün hesap ve işlemlerini, Yönetim Kurulu’nun işlem ve faaliyetlerini, derneğin mali durumunu incelemek ve denetlemek,

2.Denetleme sonucu düzenlenecek raporları Yönetim Kurulu’na ve her yıl Genel Kurul toplanmasından önceki hazırlanacak yıllık raporları Genel Kurul’a sunmak,

3.Gerektiğinde Genel Kurul’u toplantıya çağırmak.

Madde 22

Genel Kurul tarafından yapılan seçimi izleyen otuz gün içinde Yönetim Kurulu Başkanı tarafından Yönetim ve Denetleme Kurulları ile derneğin diğer organlarına seçilen asil ve yedek üyelerin ad ve soyadları, baba adları, doğum yeri ve tarihleri, meslekleri ve ikametgahları dernek merkezinin bulunduğu yerin en büyük mülki amirliğine yazı ile bildirilir.

 Madde 23

Dernek üyelerinin ödeyeceği yıllık aidat miktarı her yıl Ocak ayında yapılan genel kurul’da belirlenir.

Derneğe giriş aidatı alınıp alınmayacağı, alınacaksa miktarı Genel Kurul tarafından belirlenir.

Madde 24.

Derneğin gelir kaynakları

1.Üye aidatı,

2.Dernekçe yapılan yayınlar, tertiplenen piyango, balo, eğlence, temsil, konser, spor yarışması ve konferans gibi faaliyetlerden sağlanan gelirler,

3.Derneğin mal varlığından elde edilen gelirler,

4.Bağışlar ve yardımlar,

5.Yardım toplama hakkındaki mevzuat hükümlerine uygun olarak toplanacak bağış ve yardımlardan oluşur.

Derneğin dış ülkelerdeki gerçek ve tüzel kişilerden veya diğer kuruluşlardan yardım alabilmesi için önceden mülki idare amirliğine bildirimde bulunması gerekir.

Madde 25

Dernek, siyasi partilerden, işçi ve işveren sendikalarından ve mesleki kuruluşlardan herhangi bir suretle maddi yardım kabul edemez ve adı geçen kuruluşlara yardımda bulunamaz.

 Madde 26

Dernek aşağıda adı yazılı defterleri tutar:

1.Üye kayıt defteri; derneğe girenlerin kimlikleri, derneğe giriş tarihleri, aylık ve yıllık aidatları bu deftere yazılır.

2.Karar Defteri; yönetim kurullarının kararları tarih ve numara sırası ile bu deftere yazılır ve kararlar altı başkan ve üyelerce imzalanır.

3.Gelen ve giden  evrak defteri; gelen ve giden evrak tarih ve numarası ile bu deftere kaydolunur.

4.Gelir ve gider defteri; dernek namına alınan bütün paraların alındıkları ve harcanan paraların da verildikleri yerler, açık ve düzenli olarak bu defterde gösterilir.

Bu maddede sayılan defterlerin dernekler müdürlüğünden veya noterden tasdikli olması zorunludur.

Madde 27.

Dernek gelirleri alındı belgeleri ile toplanır. Dernek gelirlerinin bankalar aracılığıyla toplanması halinde banka tarafından düzenlenen dekont veya hesap özeti gibi belgeler alındı belgesi yerine geçer. Dernek gelirlerinin toplanmasında kullanılacak alındı belgeleri Yönetim Kurulu kararı ile bastırılır.

Yönetim kurulu asıl üyeleri hariç, dernek adına gelir tahsil edecek kişi veya kişiler, yetki süresi de belirtilmek suretiyle, yönetim kurulu kararı ile tespit edilir. Gelir tahsil edecek kişilerin açık kimliği, imzası ve fotoğraflarını ihtiva eden (Dernekler Yönetmeliği Ek-19’da yer alan) “Yetki Belgesi” dernek tarafından iki nüsha olarak düzenlenerek, dernek yönetim kurulu başkanınca onaylanır. Yönetim kurulu asıl üyeleri yetki belgesi olmadan gelir tahsil edebilir.

Yetki belgelerinin süresi yönetim kurulu tarafından en çok bir yıl olarak belirlenir. Süresi biten yetki belgeleri birinci fıkraya göre yenilenir. Yetki belgesinin süresinin bitmesi veya adına yetki belgesi düzenlenen kişinin görevinden ayrılması, ölümü, işine veya görevine son verilmesi gibi hallerde, verilmiş olan yetki belgelerinin dernek yönetim kuruluna bir hafta içinde teslimi zorunludur. Ayrıca, gelir toplama yetkisi yönetim kurulu kararı ile her zaman iptal edilebilir.”

Giderlere ilişkin harcamalarda fatura yada makbuz alınır. Belirtilen belgelerin sağlanamağı ödemelerde harcama belgesi düzenlenir ve ödemeyi yapan tarafından imzalanır. Bu tür harcama belgeleri Yönetim kurulunca onaylanır.

Alındı belgeleri ile fatura, makbuz ve harcama belgelerinin saklama süresi özel kanunlarda gösterilen daha uzun süreye ilişki süreler saklı kalmak üzere beş yıldır..

Madde 28

Derneğin bütün harcamaları Yönetim Kurulu kararıyla yapılır. Ancak ivedi durumlarda başkan, Yönetim kurulu’nca önceden belli edilecek harcamaları yapar ve bu harcamalar ilk Yönetim Kurulu toplantısında karara bağlanır.

Derneğin paraları milli bankalarda dernek adına açılacak hesaplarda saklanır. Bu hesaptan para çekmek veya bir yere para göndermek, yönetim kurulu tarafından belirlenecek üyelerden birisinin imzasıyla mümkündür.

Madde 29

Derneğin iç denetimi, Dernekler Kanunu ve dernek tüzüğüne göre Denetleme Kurulu tarafından gerçekleştirilir.

Dernek tüzüğünde açıklık bulunmayan durumlarda bu eksikliği tamamlamak üyelerle dernek organları ve görevlilerine tüm dernek faaliyetleriyle işlemlerinde yol göstermek ve yardımcı olmak amacıyla tek veya ayrı ayrı metinler hazırlanıp Genel Kurul’un onayından geçirmek suretiyle yürürlüğe konulacak yönetmelikler çıkarılabilir.

Madde 30

Genel Kurulda tüzük değişikliği yapılabilir. Görüşmelerin başlaması için genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin 2/3 çoğunluğunun toplantıda hazır bulunması gerekir.

Tüzük değişikliği için karar çoğunluğu toplantıya katılan üyelerin 2/3’nün oyudur.

 Madde 31

Dernek Genel Kurulu her zaman derneğin feshine karar verebilir.

Genel Kurul’un derneğin feshine karar verebilmesi için tüzüğe göre Genel Kurul’a katılma hakkına sahip bulunan dernek üyelerinin en az üçte ikisinin toplantıda hazır bulunması şarttır. İlk toplantıda bu çoğunluğun sağlanamaması halinde üyeler tüzüğün 12. maddesine göre ikinci toplantıya çağrılır. İkinci toplantıya katılan  üye sayısı yönetim ve denetim kurulları üye tam syısının iki katından az olamaz.. Feshe ilişkin kararın, toplantıda hazır bulunan üyelerin üçte iki çoğunluğu ile verilmesi zorunludur.

Derneğin feshi Yönetim Kurulu tarafından beş gün içinde mahallin en büyük mülki amirliğine yazıyla bildirilir.

Fesih kararı ile birlikte derneğin mal varlığının tasfiye şekli Genel Kurul’un kararına bırakılır. Tasfiye ve intikal mahallin en büyük mülki amirliğinin emirleri doğrultusunda yapılır.

Madde 32

Dernek tüzüğünde açık hüküm bulunmayan durumlarda Dernekler Kanunu, bu kanunda hüküm bulunmayan durumlarda da Türk Medeni Kanunu hükümleri uygulanır.

 Madde 33

 Dernek amacını gerçekleştirmek ve faaliyetlerini yürütebilmek için ihtiyaç duyulması halinde Yönetim Kurulu kararı ile borçlanma yapabilir. Bu borçlanma kredili mal ve hizmet alımı konuları da olabileceği gibi nakit olarak da yapılabilir. Ancak bu borçlanma, Derneğin gelir kaynakları ile karşılanamayacak miktarda ve Derneği ödeme güçlüğüne düşürecek nitelikte yapılamaz.

Dernek Tüzüğünü PDF formatında indirebilirsiniz:  Dernek Tuzugu-2017