DOLAR 32,4487
EURO 34,8094
ALTIN 2442,144
BIST 9915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara °C

SOKAK HAYVANLARI ÜZERİNE DERNEĞİMİZİN GÖRÜŞÜ

Çiğdemim Derneği, 10 Aralık 1948’de Birleşmiş Milletler  Genel Kurulu tarafından kabul edilen  “İnsan Hakları Evrensel Bildirgesini”  benimsediği gibi 15 Ekim 1978’de Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından Paris’teki UNESCO Evinde resmen ilan edilen  14 maddelik “Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi”ni de aynı içtenlikle benimsemektedir.

   Bu çerçevede, semtimizdeki evcil hayvanlar ve sokak hayvanları üzerine Derneğimizin görüşü şöyledir:

   -İnsan, hayvan, çevre sevgisi ve saygısı bir bütündür. Konutlarda evcil hayvan beslenmesinde tek sınır olarak, komşuların rahatsız edilmemesi, hayvanlardan korkan çocuk ve yetişkinlerin gözetilmesi, saldırabilecek köpeklerin kontrol edilmesi ve sokaklara, kaldırımlara, yeşil alanlara vb. hayvan dışkısı bırakılmamasını görüyoruz. Yine sokak hayvanları için bırakılan yiyeceklerin kaplarının ve yiyeceğin üstüne konulduğu kağıt, naylon gibi malzemenin çevre ve görüntü kirliliği yaratmayacak biçimde, işi bitince aynı kişilerce alınması doğru olacaktır.

   -Sokak köpekleri, özellikle geceleri semtimizde sürüler halinde dolaşmakta, yiyecek ararken çöp poşetlerini parçalamakta ve çevreye saçmaktadırlar. Ayrıca bu hayvanlar insanlara da saldırabilmektedir. Mahallemizde geceleri güvenli bir gezi yapmak mümkün değildir. Özellikle kadınlardan bu konuda yoğun yakınmalar işitilmektedir. Sahipsiz sokak hayvanlarının kamu kuruluşlarınca toplanıp öldürülmelerini ya da bireylerce zehirlenmelerini kınıyoruz. Köpek türü insanoğlu tarafından evcilleştirilmiştir. Dolayısıyla onlardan biz sorumluyuz. Yaşamın en üstün türü olan insanın, en vahşi yöntemi kullanarak sorun çözmesi düşünülemez ve onaylanamaz. Sokak hayvanlarının belediyelerce toplanıp, isteyen kişilere verilmesi, kalanlarının da aşırı üremelerinin önüne geçmek amacıyla kısırlaştırılması ve sayılarının bu yolla denetlenmesi en uygar çözümdür.

   -Köpek bakımevlerinin işletilmesi ve sokaklardan köpek toplamak sanıldığı kadar büyük bir sorun ve maliyet değildir. Binlerce kişi çalıştıran ilçe ve büyükşehir belediyelerinin her bir köpek bakımevi için 10 civarında uzman ve bakıcı görevli ile birkaç aracı bu işe ayırmaları yeterli olacaktır.  En önemli maliyet yiyecek sağlanması gibi görünmektedir. Bu da sanıldığı gibi bir sorun ve maliyet unsuru değildir. Kamu kuruluşları, üniversiteler ve bağlı okullar, özel okullar vb. yemekhanelerinde ciddi miktarlarda yiyecek çöpe atılmaktadır. Belediyelerin bir-iki aracı her gün bu yiyecekleri almakla görevlendirilebilir. Yine Sakarya Caddesindeki ve öteki balık satıcılarında temizlenen balıklardan kalan yüzlerce kilo balık başı ve kılçığı da bu yolda toplanıp beslenmede değerlendirilebilir.

   Mahallemizde de belirli bölgelerde sokak hayvanlarının besleneceği alanlar oluşturulmalıdır. Hayvanları beslemek isteyenler buralarda onlara besin verebilmelidirler. Bunun dışında yerlerde hayvanları beslemenin önüne geçilmelidir. Hayvanseverlerin Derneğimizle işbirliği yaparak bu konuda birlikte çalışmalar yürütmesini bekliyoruz. Hayvan besleme konusunda mahallemizdeki okullardan yardım alabiliriz.

   Konuyla ilgilenenleri Derneğimize bekliyoruz.