DOLAR 32,3222
EURO 35,0651
ALTIN 2281,168
BIST 9006,76
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara °C

SOKAK HAYVANLARI KONULU TOPLANTI NOTLARI

SOKAK HAYVANLARI KONULU TOPLANTI NOTLARI
REKLAM ALANI
09.09.2020
2.458
A+
A-

SOKAK HAYVANLARI KONULU TOPLANTI NOTLARI

8 Eylül 2020 Salı akşamı saat 20:00’de, zoom uygulaması üzerinden, online olarak gerçekleşen toplantıya giriş-çıkış yapanlarla birlikte 50 civarında komşumuz katılmıştır.

Öncelikle mahallemize yakışan, seviyeli ve karşılıklı saygı çerçevesinde yapılan toplantıya katılan ve görüşlerini dile getiren tüm katılımcılara teşekkür ediyoruz.

Dernek başkanı Fatih F.Aksoy’un toplantı kurallarını hatırlatması ve genel çerçeveyi çizmesiyle başlayan toplantıda 18 katılımcı sırayla söz alarak görüşlerini dile getirdiler.

Toplantı sonrasında ikinci bir toplantı ile devam edilmesi yönünde görüş oluştu. Bu toplantı notları paylaşılıp değerlendirmesi yapıldıktan sonra çalışmaya devam edileceği konusunda görüş oluştu. Devam edecek çalışmalara katılmak isteyenlerle bir grup oluşturularak çalışmalara başlanabilecek.

Toplantıda dile getirilen konular başlıklar halinde aşağıda sıralanmıştır.

  • Öncelikle adına ister sorun diyelim ister mesele diyelim “Çiğdem Mahallesinde Sokak Köpekleri konusunda bir şey” olduğu ve bunun kabul edilerek bir çalışma yapılması gerektiği konusunda bir görüş birliği oluştu.
  • Yapılacak olan her türlü çalışmanın mevcut yasalar çerçevesinde yapılması gerektiği, yasaların dışına çıkılarak bir çalışma yapılamayacağı konusunda görüş birliği oluştu.
  • Bunun yanısıra mevcut yasanın, belediyelere modern barınaklar yaparak sokaklardaki sayıca fazla hayvanları, hayvanseverlerle işbirliği içerisinde ve onların da kontrolü dahilinde buralarda tutabilmeleri konusunda görev vermesi, yönünde değiştirilmesi için yasa yapıcılardan talepte bulunulmasına, bunun için kulis ve lobi yapılmasına, twitter vb. gibi ortamlarda kampanyalar yapılmasına karar verildi.
  • Birkaç komşumuzun hayvanların barınaklara alınması taleplerinin bu çerçevede mümkün olmadığı, ancak saldırgan ve kısırlaştırılmamış hayvanların alınabileceği konuşuldu.
  • Bu hayvanların yarattığı gürültülerden şikayetler dile getirildi. Ayrıca hem beslenmelerinden kaynaklanan temizlik sorunları hem de parklarda yaşanan hijyen sorunları dile getirildi.
  • Kısırlaştırmanın tek çözüm olduğu ama bunun sürdürülebilir olması gerektiği dile getirildi.
  • Köpeklerin saldırgan davranışlarını azaltacak çalışmalar yapılması gerektiği dile getirildi.
  • Gelişigüzel besleme yapılmaması, düzenli besleme noktaları olması ve bunların merkezden uzak olması dile getirildi. Hayvanların dolaşma nedenlerinin genelde açlık olduğu, düzenli beslendikleri durumlarda bulundukları yerlerde sabit kalacakları dile getirildi.
  • Apartman veya sitelerin bir-iki köpeği sahiplenmesi ve bunlara tasma takarak sahiplenmesi sorunun çözümünde etkili olacaktır denildi. Ayrıca mahalledeki okullarda da köpek sahiplenmesi için çalışma yapılmasının iyi olacağı dile getirildi.
  • Mahalleye yeni köpek girişinin engellenmesi gerektiği dile getirildi.
  • Bir fon oluşturularak ve bu iş için özellikle şirindere’den personel istihdam edilerek düzenli beslemenin, fondan sağlanacak kuru mamalarla, yapılmasının ve bu düzenli besleme sayesinde saldırgan ve kısırlaştırılmamış hayvanların yakalanarak kontrol altına alınmasının sağlanmasının iyi olacağı söylendi.  Böyle bir düzenli çalışan sayesinde kısırlaştırma işleminin de hızlanacağı, gerekirse fondan katkı ile kısırlaştırmaların daha hızlı yapılmasının sağlanabileceği söylendi.
  • Daha önce yapılan KAY projesi benzeri bir projenin iyi nyetli ve güzel bir proje olduğu, bütçe oluşturup personel çalıştırılarak tekrar böyle bir projenin başlatılması istenildi.
  • Hayvanseverlerin ve Apartman/site yöneticilerinin mutlaka projenin içerisinde olması gerektiği istenildi.
  • Sorun yaşayanlar ile hayvanseverler arasındaki kutuplaşmanın çözüme katkı sağlamayacağı, böyle bir kutuplaşmanın önüne geçilmesi gerektiği dile getirildi.
REKLAM ALANI