DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2496,864
BIST 9693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara °C

ANNE BABA SEMİNERLERİ

ANNE BABA SEMİNERLERİ
REKLAM ALANI
09.09.2020
1.123
A+
A-

ANNE BABA SEMİNERLERİ EYLÜL-2020

Elvan Akbay – Çamlık Sitesi

Derneğimizin düzenlediği ve AGREGA Danışmanlık firmasından Sayın Özge Tecellİ’nin 4-10 Ağustos 2020 tarihleri arasında 4 oturumda verdiği anne baba seminerleri, sadece küçük çocukları olan anne-babalar için değil, bizim gibi çocuğunu büyütmüş olan ebeveynler için de hem çocuklarıyla iletişimlerinde hem de her türlü insan ilişkisinde geçerli olabilecek çok değerli bilgileri içeriyordu. Çok faydalandığım bu etkinlikler serisi için Çiğdemim Derneğimize ve Sayın Özge Tecelli’ye teşekkür ederim.

Aşağıda her oturuma ait özet bilgiler mevcuttur. Seminerlerin tamamını içeren youtube kayıtlarını izlemek için lütfen youtube kanalına giriniz.

1. SEMİNER: CESARETLENDİRME

Özge Tecelli önce cesaretin “ne olmadığını” tanımladı ve cesaretin, gözü karalık, korkusuzluk ve değişim olmadığı söyledi. Asıl cesaretin, vazgeçmek olduğunu belirttikten sonra çocuğumuzla ya da başkalarıyla kuracağımız huzurlu bir ilişki için gereken tek şeyin “cesaretlendirme” olduğunun altını çizdi.

Daha sonra aşağıda belirtilen 4 temel duyguyu hissetmenin öneminden bahsetti. Bu duygular;

1. Kendisini ait hissetmek,

2. Kendisini yeterli hissetmek,

3. Kendisini değerli hissetmek,

4. Kendisini cesur hissetmek.

Özge Tecelli ,“Ben kimim?” ve “Ben kim olmalıyım?” soruları arasındaki köprü uzadıkça, yani mesafe arttıkça yaşanan sorunun büyüyeceğini ve profesyonel yardım almanın gerekliliğini belirttikten sonra cesaretlendirmenin 10 ilkesinden bahsetti.

Özge hHanımın kendi hayatından ve tanıklıklarından verdiği örneklerle zenginleştirdiği seminer, karşılıklı güzel dileklerin iletilmesiyle sonlandırıldı.

2. SEMİNER: ÇOCUKLAR NE İSTER, ANNE BABALAR NE YAPAR?

Adeta bir aile toplantısı gibi sıcak ve samimi bir şekilde başlayan ve sonuna kadar aynı güzellikte devam eden bu ikinci seminerimizde, Özge Tecelli sorduğu sorularla katılımcıların da konuya dahil olmalarını, dolayısıyla biraz daha kaynaşmalarını sağladı.

İlk soru “Çocuklarımızın nasıl olmasını isteriz?”di.

Buna “Etikleri olan, mutlu, sorumluluk sahibi, sevgi dolu, doğa ve hayvan sevgisi olan, azimli” gibi çok çeşitli cevaplar verildi.

Bir sonraki soru şuydu: “Gözlemlediğiniz kadarıyla hata yapan çocuğa anne babalar nasıl davranıyor?”

Bu soruya da “Azar, dayak, çekiştirme, başkalarıyla kıyaslama” gibi cevaplar iletildi.

Daha sonra Özge Hanım bugünün küçüğü ve yarının yetişkininin hayatla mücadelesiyle ilgili çok önemli bir konuya daha değindi.

Küçükken bisiklete binmek, yüzmek gibi yeni şeyler öğrendiğimiz sırada karşılaştığımız zorluklarla baş etme yöntemimizle, bugün yetişkinken karşılaştığımız güçlüklerle mücadele ve baş etme yöntemimizin birebir aynı olduğunu, dolayısıyla küçükken bize o zorluklarda yardımcı olan kişinin aslında çok önemli bir şey yaptığını, bize sorun çözümü konusunda yol gösterdiğini belirtti.

Seminerin ilerleyen dakikalarında Özge Hanım, cesaretlendirme konusunda doyurulması gereken 4 temel duygu ihtiyacının karşılanmaması durumunda çocukların nasıl davranabileceğine dair çok değerli ipuçları verdi. Örneğin, aidiyet hissetmeyen bir çocuğun dikkat çekmek için aşırı davranışlarda bulunacağını ya da kendini yeterli hissetmeyen bir çocuğun sürekli inatlaşacağını, bir güç savaşına gireceğini anlattı. Bu tavırları dikkatle izlediğimiz takdirde de çocuğumuzun aslında neye ihtiyacı olduğunu rahatlıkla anlayabileceğimizi söyledi.

Katılımcılara bir de ödev veren Tecelli, seminer sonunda katılımcıların yorum, soru, yaşanmışlıklarını iletmelerini rica etti ve bitmesini istemediğimiz bu seminer karşılıklı güzel dileklerle sonlandı.

3. SEMİNER: HAYATLA BAŞA ÇIKABİLEN ÇOCUKLAR

Bu seminerimiz, Özge hanımın 2. seminerde verdiği ödev üzerinde hep birlikte konuşarak başladı.

Daha sonra Özge Hanım, olaylara verdiğimiz tepkilerin salt düşünceden değil, düşünme sonrası hissettiğimiz duygulardan da kaynaklandığını söyledi. Yani önce bir olay oluyor, bunun üzerine düşünce devreye giriyor, düşünme sonrasında bir duygumuz oluşuyor ve buna göre tepki veriyoruz.

Yine katılımcılara sorular sorarak sürece dâhil olmalarını ve kalabalık bir ortamda olmalarına karşın kendilerini tüm içtenlikleriyle ifade etmelerini sağlayan Tecelli, doyurulması gereken 4 duyguyu ve bu duygular karşılanmadığında çocukların nasıl tepki verebileceklerini özetledikten sonra bir başkasının yararına olacak bir şey yapma isteğini yani “sosyal ilgi (social interest)” kavramını açıkladı.

Özge hanım çocuklarımıza bu 4 beceriyi kazandırmak, bir başka deyişle ait, değerli, yeterli ve cesur hissetmek olarak sınıflandırılan bu 4 duygunun doyurulması için yapılması gerekenleri anlattı. Bir örnek verecek olursak, çocuğun kendini yeterli hissedebilmesi için kendini kontrol etmeyi öğrenmesinin sağlanmasının gerekliliğini vurguladı. Daha sonra da hepsi aynı anlama gelen psikolojik sağlamlık, resilience, yılmazlık, esneklik, psikolojik dayanıklılık kavramlarından bahsetti ve bu sağlamlığı da umut, heves, gayret, iyimserlik, iyileşmeye inanç ve başka yollar bulmaya inançla sağlayabileceğimizi belirtti ve son bölümde yine katılımcılardan gelen soruları yanıtlayarak semineri sonlandırdı.

Her seminerde olduğu gibi bu sefer de başkanımız Fatih Bey mentimeter aracılığıyla, seminer sonrasında aklımızda kalan 3 kelimeyi sordu ve karşılıklı iyi dileklerde bulunarak toplantıdan ayrıldık.

4. SEMİNER: EVDE PSİKOLOJİK SAĞLAMLIK AKTİVİTELERİ

Bu seminerimiz, Fatih Bey’in mentimeter üzerinden “Önceki 3 seminerden aklınızda kalan 3 kelime / cümle nedir?” sorusuyla başladı. Daha sonra Özge Hanım Adler’den bir alıntı yaparak “Kişi, kendi kişiliğinin sanatçısıdır” diyerek konuşmasına devam etti ve “self encouragement (kendi kendini cesaretlendirme)”‘nin önemini ve bunu çocuklarımıza öğretmemizin gerekliliğini vurguladı. 

Çocuğun cesaretlendirilmesindeki en önemli yöntemlerden biri olan aile toplantılarının nasıl yapılacağını, bu toplantıda neler konuşulacağını, çocuklara nasıl görevler verileceğini, sorun çözme yöntemlerini detaylı bir şekilde anlatan Özge Hanım, seminer sonunda sorularımızı yanıtladı.

Her seminerde olduğu gibi bu sefer de başkanımız Fatih Bey mentimeter aracılığıyla, bu 4 seminer hakkındaki fikirlerimizi sordu ve karşılıklı iyi dileklerde bulunarak toplantıdan ayrıldık.

REKLAM ALANI